Het MKB ziet kansen in big data, toepassing blijft lastig

Het MKB ziet kansen in big data, toepassing blijft lastig

De Kamer van Koophandel heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van big data binnen het MKB. Uit geendit onderzoek blijkt dat de meningen ten opzichte van het gebruik van big data verdeeld zijn. De helft van het MKB (44%) ziet kansen in het gebruik van big data, terwijl de andere helft (49%) hier het nut niet van inziet. Dit blijkt vooral te liggen aan een gebrek aan tijd, geld, kennis en ervaring.

Vooral databeheer blijkt lastig te implementeren. Het gaat dan met name over de omgang met kwaliteit, veiligheid, eigendom en privacy van data. Ondernemers zien zichzelf niet als gekwalificeerd genoeg om dit te kunnen doen. Daarom gebruiken zij dan ook nauwelijks software om data om te zetten in nieuwe inzichten voor hun bedrijf. Ook denken bedrijven dat big data niet relevant voor hen is, als ze minder dan 250.000 euro per jaar omzetten. Bedrijven die meer dan dit bedrag omzetten, zien de relevantie wel. De KVK wil het gebruik van big data stimuleren door allerlei informatie te bieden, zoals een stappenplan, whitepaper en een webinar.

Reacties zijn gesloten.