Problemen met wet DBA: kabinet komt met oplossing

Problemen met wet DBA: kabinet komt met oplossing

Het demissionair kabinet heeft 10 oplossingen voor de problematiek rondom de wet DBA aangereikt aan de partijen die op dit moment aan het onderhandelen zijn over de vorming van het nieuwe kabinet. De ambtenaren van de meewerkende ministeries hebben deze oplossingen kenbaar gemaakt in het onderzoek ‘varianten kwalificatie arbeidsrelatie’. Het nieuwe kabinet is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een of meerdere van deze oplossingen.

De wet DBA had als doel meer zekerheid te bieden aan zowel zzp’ers als opdrachtgevers, door schijnconstructies tegen te gaan. De wet had echter het tegenovergestelde effect: zzp’ers werden structureel minder ingezet doordat opdrachtgevers niet wisten hoe het precies zat met eventuele naheffingen en zelfs boetes van de belastingdienst. Door deze problemen wordt de wet ook nog niet actief gehandhaafd, dit zal pas in januari 2018 gebeuren.

Hieruit blijkt wel dat het nog wel even kan duren voordat er daadwerkelijk een oplossing gevonden en ingevoerd gaat worden. Zzp’ers en opdrachtgevers zitten in de tussentijd nog steeds in onzekerheid. Als tussenoplossing zouden opdrachtgevers gebruik kunnen maken van de diensten van een payrollorganisatie. Door nieuwe, flexibele werknemers aan te melden via de payrollconstructie hoeft er geen gebruik te worden gemaakt van een modelovereenkomst. Op deze manier is de werkgever er ook zeker van dat hij volledig volgens de normen van de wet DBA handelt.

Reacties zijn gesloten.